• 0 Items - 0,00
    • Trenutno nema proizvoda u korpi.
Hot

8,00

O ženkama i mužjacima

Roman „O ženkama i mužjacima“ je knjiga autora Nebojše Ivanovića koja nastoji da odgovori na nekoliko pitanja: Da li su muškarci predodređeni da imaju više žena?

Compare
Категорија:

Roman „O ženkama i mužjacima“ je knjiga autora Nebojše Ivanovića koja nastoji da odgovori na nekoliko pitanja:

  • Da li su muškarci predodređeni da imaju više žena?
  • Da li su žene pobedile muškarce kroz istoriju?
  • Šta je dvostruki brak?
  • Šta je Svet davne prošlosti i bliske budućnosti?
  • Zašto je poznanje dobra i zla značilo proterivanje iz raja?

Knjigu „O ženkama i mužjacima“ bi rado čitao Niče, Šopenhauer, Frojd, Vajninger…

Roman je neka vrsta autobiografske ispovesti koju piše Beini Salvesen u terapeutske svrhe. Život naratora počinje u idiličnoj sredini, na roditeljskom imanju u Norveškoj. Narator studira kjniževnost, ali dve knjige, koje čudnim okolnostima pronalaze put do njega menjaju mu interesovanja i tok života, u pitanju su „Tom Sojer“ Marka Tvena i „Tvrđava“ Meše Selimovića. „Tvrđava“ ga baca u zagrljaj slavistike, ali još jedna knjiga igra važnu, totemsku ulogu u životu Benija. Na studentskom putovanju u Poreč, Beni upoznaje Marijanu devojku u koju se zaljubljuje i tu nastaju sve životne nedaće i nespokoj naratora.

Kako navodi recezent knjige Đorđe J. Janjić, ne verujemo da li je autor knjige znao za jedan interesantan podatak. Krajem tridesetih godina dvadesetog veka pojavio se šlager o Marijani koja nije došla na randevo, što je dovelo do „epidemije“ samoubistava u Beogradu i Kraljevini Jugoslaviji. Sličnost između te Marijane i Ivanovićeve Marijane je zanimljiva i obradovala bi Junga koji je veoma prisutan u povesti o nestaloj Marijani.

Za Sašu Z. Stankovića roman „O ženkama i mužjacima“ predstavlja osveženje u savremenoj srpskoj književnosti, naročito u poslednjih dvadesetak godina. Ovo delo uspostavlja ravnotežu između emotivnih stanja junaka i intelektualnog promišljanja o muško-ženskim odnosima. Neobična forma romana je njegov dodatni kvalitet.

Važno je naglasiti da je doktor Nebojša Ivanović sa romanom „O ženkama i mužjacima“ postao nastavljač jedne duge tradicije u našoj književnosti lekara koji su u isto vreme i pisci.