• 0 Items - 0,00
    • Trenutno nema proizvoda u korpi.

Blog

primarne emocije nebojsaivanovic

Ovo poglavlje opisuje bazične emocije i nagone koji teraju živo biće da održi svoj život: potreba za vazduhom, vodom, hranom, strah od predatora, potreba za razmnožavanjem. Na nešto višem nivou su emocije i nagoni koji teraju na odgajanje i zaštitu  potomstva, iz kojih proističu emocije i nagoni koji regulišu odnose sa drugim jedinkama iste vrste.

Primarne emocije i primarni nagoni identični su kod čoveka i životinja. Njihovo funkcionisanje je nesvesno, čak i za ljudsku višu svest. Čovek jeste svestan svog osećaja žeđi, ali ne može svesno izazvati taj osećaj ako nije žedan, niti ga svesno ukloniti ako jeste žedan.

Primarne emocije i primarni nagoni su ona čarobna tvar koja održava život i tera ga da se razvija dalje. Njihovo pozitivno realizovanje stvara osećaj zadovoljstva, uskraćivanje stvara patnju.

Život u zajednici sa drugim jedinkama iste vrste snažno stimuliše razvoj razmišljanja, sve snažnije razmišljanje dovodi do nastanka samospoznaje jedinke – svesti o sebi. Svest o sebi i svom životnom okruženju dovodi do neslućenog usložnjavanja i transformacija emocija i nagona koji regulišu odnos sa drugim jedinkama. Ovaj proces predstavlja nastanak sekundarnih emocija i nagona – ljudski moral. Moralna načela površnom posmatraču izgledaju drugačija od primarnih emocija i nagona, ali motiv i energiju za svoje delovanje dobijaju upravo iz njih.

Tekst je izdvojeni deo eseja „Primarni nagoni i primarne emocije“ – NARUČITE ESEJ: OVDE

Zbog višestrukih transformacija i uvrtanja često je teško povezati zadovoljstva i patnje u sistemu sekundarnih emocija i nagona sa onima iz primarnih. Ta uvrtanja mogu dovesti do toga da čovek nije svestan svoje realno prisutne žeđi, jer je obuzet drugim emocijama, kao što se često dešava da traži zadovoljstvo u prekomernom pijenju iako nije žedan.

U tekstu su, uz dosta primera, prikazana evolutivna usložnjavanja primarnih emocija i nagona, kao i njihove transformacije na putu ka sekundarnim emocijama i nagonima. Takođe su dati hipotetički prikazi strukture „nedokučivih“ emocija, poput ljubavi i zaljubljenosti.   

Sadržaj poglavlja:

            Prethodna objašnjenja

            Podela primarnih nagona

            Lični nagoni

            Nagoni vrste

                     Nagon za razmnožavanjem

                     Odnos roditelj-potomak

                     Interpersonalni odnos uslovno povezanih ravnopravnih jedinki

            Odnos prema narcističkom – jedini primarni nagon više svesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *