• 0 Items - 0,00
    • Trenutno nema proizvoda u korpi.

Blog

o nesporazumu nebojsa ivanovic

Aforizam o nesporazumu

Čest oblik nesporazuma dešva se po sledećem modelu: Ti od mene očekuješ da ti dam ono što ja nemam, jer ti se čini da ja imam baš to što tebi treba, a osećaš da želim da ti dajem; ja tebi želim da dam ono što mi se čini da ti treba, jer bih bio presrećan kad bi neko meni davao baš to što ja tebi nudim, a tebi ustvari ne treba to, već ono prvo.

Objašnjenje aforizma o nesporazumu:

Ovaj tip nesporazuma može se dešavati na banalnom nivou, nazovimo ga pečenje i kolači. Ja tebe volim i želim da ti dajem, ali želim da ti dam ono što ja volim, a to je pečenje, jer mislim da je to za tebe bolje, baš zato što ja volim pečenje. Ti osećaš da te ja volim i da želim da ti dajem, ali ti očekuješ da ti dam ono što ti voliš, a to su kolači, a ne ono što ja volim.

Knjigu Nebojše Ivanovića „O ženkama i mužjacima“ možete naručiti: OVDE

Nesporazum se može veoma lako rešiti ako se jasno kaže ko šta voli, međutim, neverovatno je koliko često u realnom životu izostaje ovo izjašnjavanje. Pečenje i kolači predstavljaju emocije u realnom životu, a kod svakog postoji znatna sklonost ka potiskivanju i sakrivanju emocija.

Nesporazum se može dešavati i na strukturno višem nivou, nazovimo taj nivo pasulj

Tebi se jede pasulj i očekuješ od mene da ti ga skuvam, jer osećaš da te volim i da sam spreman sve da ti dam. Međutim, ja imam doživljaj da tebi ne treba pasulj koji ću ja skuvati, možda i zato što iz nekog razloga ne želim, ili ne mogu da kuvam pasulj. Ili zato što mi je u mnogo lepšem sećanju ostalo to što me neko naučio da kuvam pasulj, a ne to što mi je pasulj skuvao neko drugi. Moj doživljaj je da treba da te naučim da ti sam sebi skuvaš pasulj, i pokušavam to da ti dam – učenje kuvanja pasulja. Tvoj doživljaj nije takav, ti si zamislio prvo, tj. gotov pasulj, i to hoćeš, što postane izvor nesporazuma.

Knjigu Nebojše Ivanovića „O ženkama i mužjacima“ možete naručiti: OVDE

Aforizam o nesporazumu u krajnjoj liniji oslikava odnos prema životu u interpersonalnim komunikacijama. Postavlja pitanje šta je bolje: darivanje gotovog proizvoda, ili veštine stvaranja tog proizvoda. Na površnom nivou, na mnogo načina biva prijatnije darivanje gotovog proizvoda, i za onog ko daje i za onog ko prima. U dubljem, strukturnom smislu života, darivanje gotovog prozvoda je destruktivno u meri u kojoj destimuliše sticanje veštine. Darivanje veštine napornije je za obe strane, ali to je zapravo jedino pravo darivanje.  

Ti očekuješ da se ja prema tebi, ako te već volim, odnosim kao prema nejakom detetu. Ja opet ne želim takav odnos, već za odnos prema već odrasloj mladoj osobi koja se osposobljava za samostalan život. Za konstruktivna podučavanja u procesu osamostavljivanja uvek imam snage.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *