• 0 Items - 0,00
    • Trenutno nema proizvoda u korpi.

Blog

o negativnoj volji nebojsaivanovic

Nedostatak volje (poznatiji kao depresija) nikada nije reprezent nedostatka energije (čak i u najekstremnijim situacijama izgladnjivanja), već uvek rezultat blokirajućeg dejstva volje suprotnog smera, negativne volje. Negativna volja se javlja u sistemu više svesti zbog zbrke i međusobne suprotstavljenosti protivrečnih sekundarnih moralnih načela i njihovog sukoba sa primarnim nagonima, odakle proishodi razarajuće dejstvo tih sukoba na emocije.

Tekst je izdvojeni deo eseja “Šta nas tera” – NARUČITE ESEJ: OVDE

Negativna volja je gurana istom energijom i istim intenzitetom te energije kao i pozitivna volja. Kada negativna volja nadjača pozitivnu volju jedinka bi trebalo da se kreće u evolutivnom smislu unazad. To bi podrazumevalo zanemarivanje sekundarnih moralnih načela više svesti i vraćanje primarnim nagonima. Narcizam više svesti to ne može da podnese, opire se takvom toku svojim jakim nagonima proisteklim iz sekundarnih moralnih načela.

Iz tog sukoba nastaje nagon za samouništenjem.

Tekst je izdvojeni deo eseja “Šta nas tera” – NARUČITE ESEJ: OVDE

Jedini način preusmeravanja volje iz negativne u pozitivnu je razotkrivanje, dovođenje u svesno nesvesnih sekundarnih nagona proisteklih iz sekundarnih moralnih načela. Ogromna većina tih nagona predstavlja licemerno i patetično prerušene (svako prerušavanje je licemerno i patetično) primarne nagone. Ovo prerušavanje neprestano izvodi viša svest zbog svog narcizma, u pokušaju da prikrije svoje pravo poreklo i motive i prikaže sebe više duhovnom – interpersonalnom, a manje ličnom – intrapersonalnom. Razotkrivanjem prerušavanja kritični sekundarni nagoni gube svoju snagu. Uspostavlja se novi balans i prevaga zdravih, pozitivnih nagona, koji pravac delovanja energije ponovo usmeravaju ka napred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *