• 0 Items - 0,00
    • Trenutno nema proizvoda u korpi.

Blog

delo je iskreno nebojsa ivanovic

Promocija knjige „O ženkama i mužjacima“ autora Nebojše Ivanovića održana je u petak, 11. oktobra u prostorijama Udruženja književnika Srbije (UKS) u Beogradu. Predstavljanju ovog literarnog dela prisustvovao je veliki broj ljubitelja knjige i poštovalaca rada autora.

Prvi govornik, predsednik UKS-a Radomir Andrić je istakao da je prva knjiga visok prag i zazor preko koga mora da pređe autori.

Knjigu Nebojše Ivanovića “O ženkama i mužjacima” možete naručiti: OVDE

-Sa aspekta čitaoca, ovu knjigu sam nazvao romanom snažnog intelektualnog naboja. Ova proza je zasnovana na promišljanju esencijalnih problema i poglede na emotivna saznanja svedena na psihoanalitičke načine. U knjizi je dominantna tema traganje za ljubavljju, čežnja i strepnja, sa svim neizvesnim atributima, naveo je Andrić.

Književnica Danica Diković Ćurguz je predočila to da priča o Marijani podseća na Andrićevu priču o Jeleni ženi koje nema, ali i podseća na lik majke glavnog lika.

-Nema veće sreće od ljubavi i stvaralaštva, svaki čovek koji istinski voli je stvaralac govorio je Vladeta Jerotić. Zašto je potraga za Marijanom trajala toliko dugo? Naš pisac je napisao i prvu izvanrednu dramu koja zauzima gotovo polovinu knjige. Nebojša je obdaren narator, nije se mogao zaustaviti na jednoj priči, pored prve veoma jake i originalne knjige, očekujemo i sledeće, rekla je Diković Ćurguz.

Između govornika, delove knjige „O ženkama i mužjacima“ govorili su dramski umetnici Pozorišta na Terazijama Vladan Savić i Kristina Savić. Takođe, nakon svakog pročitanog odlomka, volinistkinja Jovana Gacin i klavijaturistkinja Iva Milanov su svirale neke od numera koje su se spominjale u romanu, poput hitova Bitlsa i Rolingstonsa.

Knjigu Nebojše Ivanovića “O ženkama i mužjacima” možete naručiti: OVDE

Književnik i recenzent knjige „O ženkama i mužjacima“ Đorše Janić istakao je i drugu stranu priče iz romana.

-Ovaj roman po mnogo čemu nije realističan. U samoj knjizi se dešava toliko irealnih stvari, irealnih sekvenci, doživljaja dežavi, nema koji mistični element nije viđen. Mi imamo sve više osećaj da se radi o stvarnosti dok čitamo roman. Glavni junak jeste bio u jednoj patologiji. Svi likovi koji se pojavljuju svedoče da postoji realnost, glavni lik živi u realnosti, sve što mu se dešava je realnost, ali se u određenim momentima se iskače iz te ralnosti. Prvo uskakanje u irealno događa se u ranoj mladosti dok čitak knjigu Meše Selimovića, dok se kanije shvati da je ta knjiga dosta kanije prevedena na norveški jezik od vremena kad ju je on čitao. To je problem koji do kraja romana autor ne rešava. Ja sam predvideo nastavak romana, gde će on neke stvari dovesti do razrešenja. Marijana jeste stvarnost, ali je i opsesija. U romanu je moguće da postoji više realnosti. Jedna od realnosti jeste kada se on susretne sa slikom Marijane. To jeste Marijana, ali nema veze sa Marijanom. Ovde se radi o jednoj fantastici gde je skupljeno nekoliko opcija fantastike, folklorna fantastika i tako dalje. Svi ti elementi čine roman teškim za čitanje, kazao je Janić.

Profesor književnosti i publicista Saša Stanković je istakao svoje razmišlanje da je kompozicija romana romana uslovljena erosom, tanatosom i logosom. On je objasnio da je eros životni nagon za samoodržanje, tanatos je suprotnost prvom, a logos je nauka.

-Što se tiče erosa situacija je jasna, imamo glavni tok, junaka koji ima potrebu da se ostvari u kontaktu sa idealizovanom ženom, najprisutniji je u centralnom delu romana gde postoji komedija, mislim da to dominira u celoj strukturi romana. Tanatos je najprisutniji u završetku romana gde vidimo glavnog junaka koji ima ozbiljne psihičke probleme, što se može proširiti i na druge likove. Insirisan je na samim iskustvom psica, ne smemo zaboraviti da je ovu knjigu pisao doktor koji je gledao svoje pacijente u specifičnim situacijama. Za logos imamo eseje, to je neki pokušaj naučnog odgovora koji je autor sebi zacrtao. I eros proizilazi iz same prirode dr Ivanovića kao pozitivnog čoveka druželjubivog hedoniste, istakao je Stanković.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor Nebojša Ivanović koji je pre svega rekao da je za roman bilo i pohvala i zamerki na različitim nivoima, zato što su knjigu čitali i poznavaoci i ljubitelji književnosti. On kaže da je zamerke konstruktivno prihvatio. Zamerke su se odnosile na suvoparne eseističke tekstove i eksplicitno objašnjavanje emotivnih stanja junaka.

Knjigu Nebojše Ivanovića “O ženkama i mužjacima” možete naručiti: OVDE

-Najznačajnija je pohvala da se knjiga čita u dahu. Mnogim čitaocima je bilo drago što knjiga nema pozitivan završetak, jer je dosadno da sve knjige imaju srećan kraj, mada ja mislim da knjiga baš ima srećan kraj. Delo je iskreno i izvire iz dubljih emotivnih slojeva nesvesnog i ima svoju. Što se tiče lajtmotiva romana, a to su muško ženski odnosi je tema koja se stalno nameće jer svaki odnos izlazi iz narcističkih naboja. Sam naslov budi dileme i ima želju da naglasi suprotnost nečeg što je ulepšan i iluzorni doživljaj odnosa i onoga što jeste priroda i realnost, rekao je Ivanović.

Nakon predstavljanja knjige posetioci i učesnici su mogli da probaju vino i uživaju u laganim tonovima klavira i violine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *